Tegnsang i kor
Et av satsningsområdene til Ung i Kor er tegnsang, en metode for å implementere bruken av tegn fra NMT (norsk med tegnstøtte) i korsang.
I prosjektperioden 2022-2024 har vi holdt introduksjonskurs i tegnsangmetode, og det har blitt mange engasjerende møter i både øst og vest. Vi håper dere som har deltatt har blitt inspirert til å fortsette å jobbe med tegnsang for unge sangere fremover! Introduksjonskurset har blitt gjennomført i Oslo (mars 2023), i Bergen (oktober 2023), i Trondheim (november 2023) og i Stavanger (april 2024).
Som avslutning på dette prosjektet har vi laget et kjekt, lite inspirasjonshefte som sammenfatter både prosjektets og kursenes innhold. Vi håper at dette har nytteverdi for alle som er nysgjerrige på tegnsang, og at det gir inspirasjon til å utforske dette feltet videre. Du får tak i heftet på vårt kontor i Oslo, men du kan også laste det ned her:
Vi takker
Merete Lippert Tobiassen og Ingunn Lingås har siden prosjektets oppstart fungert som arbeidsgruppe i tett samarbeid med vår prosjektleder fra Ung i Kor sentralt. Som eksterne faglige ressurspersoner, har de vært med å forme og evaluere prosjektet kontinuerlig. De to har utviklet formatet på introkurset, satt sammen det faglige innholdet, og vært instruktører på alle fire kursgjennomføringene. Deres forskjellige bakgrunn og kompetanse uttrykker bredden i fagfeltet, noe de har lagt vekt på gjennom alt sitt arbeid i prosjektet.
Vi takker alle de ivrige og flinke korbarna som har stilt opp som øvingskor:
Bislett guttekor
Det norske jentekor
Edvard Grieg jentekor
Rotvoll barnekor
Stavanger kulturskoles juniorkor
Til kursene ble det utviklet et informasjons- og arbeidshefte designet av designbyrået Molberger sammen med Janne Kristin Schanke som forfattet og redigerte teksten. Molberger har også utarbeidet grafisk design og profil på denne nettsiden og annet digitalt materiale.
Informasjonstekstene handler om øret, hørselen vår og om publisert forskning på hørselsutfordringer for barn og unge i skole og på sosiale arenaer. Disse er tilgjengelig i sin helhet som en nedlastbar pdf her:
Vår aller største takk går til Hørselshemmedes Landsforbund og Stiftelsen Dam som har gitt oss muligheten til å utvikle prosjektet og kurstilbudet. Fagsjef i hørsel i Hørselshemmedes Landsforbund Steinar Birkeland er uutgrunnelig positiv og engasjert i prosjektets utvikling. Vi har kunnet tilby kursene våre helt gratis takket være den økonomiske støtten fra Stiftelsen Dam.
Inspirasjon til veien videre
Dette prosjektet har tatt utgangspunkt i eksisterende materiell og informasjon som er tilgjengelig for alle.
Du kan finne mye av det på mange forskjellige måter:
Trykksaker
Tegnsang for gode venner (bok)
Gynge gynge lille venn (bok)
NMT-sangboka (bok) og Sangkort med tegnstøtte
Ebbe Nebb sangkort
SingSang sangkort med tegn
Nettsider
Tegnpedagogen
Ett skritt foran
Ebbe Nebb
Tegnbanken
Samleside for tegnspråk-relaterte saker
(eksempel: https://tegn.tv/video/ja-vi-elsker-dette-landet/)
Annet
Signmark (finsk artist)
Sing Along With Us (britisk tegnsangkor)
Tegnordbok (app)
Hørselshemmedes Landsforbund har mange tilbud og program som er verdt å sjekke ut: https://www.hlf.no/forside
Stiftelsen Dam er en stor støttegiver. Her kan du se hva det er mulig å søke tilskudd til:
https://dam.no/kan-jeg-fa-stotte/
Hva bruker du tegnsang til?
Å bruke tegn i øvingssituasjonen, musikktimen, eller sangstunden i barnehagen, kan være en flott måte å samle barna med en felles kommunikasjonsforståelse. Tegn kan roe situasjoner der man ellers tyr til høyt volum. Tegn kan bidra til at flere barn får muligheten til å delta i aktiviteten på lik linje med andre, og barna utstyres med en felles uttrykksform. Tegn kan understøtte teksten i sangene som synges, slik at barna både lærer raskere og kan knytte hukommelse til fysisk utfoldelse. Tegn oppfordrer til økt deltakelse og innlevelse hos barn som utøver tegnene. Tegn kan også brukes som koreografi under fremføring, som både er visuelt vakkert og bidrar til en annerledes lytteopplevelse.
Grunnlaget for dette prosjektet er å spre gleden av å ha tegnsang som et levende og supplerende verktøy i arbeidet med musikk sammen med barn og unge - for det er nyttig å implementere selv de enkleste tegn, enten det er for å kalle inn barna til korøvelsen eller det er å hjelpe til med å huske tekst. For et barn med hørselsutfordringer som ser at andre barn også forstår deres uttrykksform, kan dette være en viktig nøkkel for å komme inkluderingsutfordringer i møte, enten i skolegården eller i koret.
Hva har vi lært?
Målet med prosjektet er å opplyse om de sosiale og musikalske effektene av å bruke tegn til tale når man arbeider med musikk inn mot barn og unge. Vi har valgt å utvikle et gratistilbud i form av kurs, og at det samme kurset holdes flere steder. Innholdet i kurset er på introduksjonsnivå for å skape en gnist for metoden tegnsang, og kursene er ment som et lavterskeltilbud uten påkrevde forkunnskaper. Vi har i tillegg satt fokus på barn og unges hørsel og hørselsmiljø i sosiale arenaer, etter ønske fra HLF.
Vi opplever at interessen for tilbudet vårt har nådd bredt. Deltakerne på introkursene har vært både sangpedagoger, musikkterapeuter, kordirigenter, musikkstudenter, blant annet. Det viser at tegnsang er et verktøy som er relevant på flere felt. Deltakerne på vårt kurs har fått prøve seg på å dirigere barnekor ved hjelp av tegn, de har lært metoder for å velge ut tegn som passer til sangtekster og de har hatt nyttige diskusjoner om hvordan kommunikasjon kan tilpasses barnas behov gjennom bruk av tegn.
Historien bak Tegnsang
Tegnsang er en metode utarbeidet av pedagogene Ellen Lundereng og Turid Skei, en metode de har praktisert i skolekoret Kor Læne på Nyborg skole siden 2000. I samarbeid med Nyborg skole, Møller kompetansesenter og Hørselshemmedes Landsforbund utviklet de prosjektet “Tegnsang i et inkluderende fellesskap” i 2009 med mål om å opprette flere skolekor med bruk av tegnsang, et mål de oppnådde med stor suksess! Hørselshemmedes Landsforbund og Ung i Kor tok deretter stafettpinnen videre, og gjennomførte et ettårig prosjekt i 2016, med fokus på opplæring av dirigenter: hele 11 dirigenter oppnådde sertifisering i bruk av tegnsangmetode. Prosjektet ble så plukket opp igjen av HLF og Ung i Kor i 2022, med formålet å tilby innføring i tegnsangmetode på nybegynnernivå. Introkursene våre utgjør hoveddelen av den pågående treårige prosjektperioden, som avsluttes i 2024.
Ung i Kor er prosjektansvarlig og Hørselshemmedes Landsforbund er prosjekteier for prosjekt “Tegnsang i kor” 2022-2024. Prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam. DAM står for Deltakelse, Aktivitet og Mestring. Prosjektets mål er å spre kunnskap om tegnsangmetode og hørselsutfordringer blant barn og unge.