Fagdag i Tegnsang 29. oktober
Kom på fagdagen vår om tegnsang i Oslo lørdag 29. oktober!
På fagdagen får vi spennende innlegg fra flere felt: tegn til sang, hørsel og akustikk, inkludering av barn og unge i frivillig kultur. I tillegg får vi lære noen tegn til sang, så reisen starter allerede nå!
Noe av det du får høre:
Victoria Liedbergius og Aksel Tollåli snakker om inkluderingsarbeidet vårt i Ung i Kor, Steinar Birkeland fra Hørselshemmedes landsforbund forteller om hørselen vår og hva som påvirker den i hverdagen, vår kursholder Merete Lippert Tobiassen snakker om sitt arbeid med tegn i pedagogikk, og litt inngående om hva som blir tema i kursene neste år.
Fagdagen er gratis, lunsj er inkludert i påmeldingen. Det finnes mulighet for å søke om reisestøtte fra Ung i Kor.
Hvor: Sentralen, Øvre Slottsgate 0157, Oslo
Når: Kl. 10-15
PROGRAM
09.30 - Kaffe og registrering, mingling.
10.00 - Velkommen! Presentasjon av prosjektet Tegnsang i kor og dagens innleggsholdere
Med Janne Kristin Schanke (prosjektleder i Ung i Kor)
10.15 - Innlegg: Ung i Kor satser på inkludering!
Med Aksel Tollåli og Victoria Liedbergius (styreleder og generalsekretær i Ung i Kor)
10.45 - Innlegg: Hørsel og lydmiljø
Med Steinar Birkeland (Fagsjef hørsel, Hørselshemmedes landsforbund)
11.30 - Innlegg: Hvordan velge låter og tegn, og overføring fra tegnspråk til tegnsang
Med Ingunn Lingås (Dirigent og lærer)
12.00 - Lunsj
12.45 - Innlegg: Erfaringer fra barnekor, og inkludering av barna i tegnsettingen.
Med Silje Kleiven (Kordirigent)
13.15 - Innlegg: Alternativ og supplerende kommunikasjon - tegn som støtte. Informasjon om kommende kurs
Med Merete Lippert Tobiassen (Musikkterapeut)
14.00 - Praktisk: Fellesøvelse - vi lærer tegn!
Med Merete Lippert Tobiassen (Piano: Sverre Tollefsen Laupstad)
15.00 - Takk for deltakelsen og velkommen til kurs!
Reisestøtte?
Har du behov for reisestøtte? Vi kan dekke noe av kostnadene med å reise. Meld inn ditt behov i påmeldingsskjemaet, og ta kontakt på tegnsang@ungikor.no om du har noen spørsmål.
Lurer du på noe?
Ta kontakt på tegnsang@ungikor.no
Hva er egentlig tegnsang?
Tegnsang betyr at man henter tegn fra norsk tegnspråk og støtter opp teksten i sanger, på samme måte som norsk med tegnstøtte gjør for å støtte norsk tale. Man kan se på tegn til sang som både kommunikasjon og visualisering. Tegn kan forbedre kommunikasjonen mellom barna som synger i samme kor, og mellom barna og dirigenten. Tegn som visuell faktor bidrar til å tydeliggjøre enkelte ord i en tekst for barna som synger, men også for publikum.
Tegnsang gir en fin mulighet til å inkludere barn med hørselstap i kor hvor det også deltar hørende barn. Ved å bruke tegnsang er alle med på å formidle det samme repertoaret, og barna føler trygghet i et vennskapelig og forståelsesfullt miljø. Slik får alle barn mulighet til å uttrykke seg musikalsk!
Det er mange positive pedagogiske effekter ved å bruke tegn til sang. Når man jobber med barn og kor, har sang og bevegelse en veldig naturlig sammenheng, og tegnsang åpner for å skape bevegelse i koret på en fin og artig måte. Barn synes jo gjerne det er både morsomt og godt å få bruke kroppen sin! Å bruke kroppen sin med avtalte tegn kan bidra til økt rytmeforståelse. I tillegg lærer barn gjerne tekst bedre gjennom en visualisering. Med større fokus på det visuelle, kan tegnsang gjøre barn mer avslappet til bruk av egen stemme. Man kan gjerne sammenligne tegnvisualisering med annen type koreografi, men med tegnsang finner man ikke på tegn fra løse luften. En dirigent kan gjerne inkludere barna ved å snakke om hvilke tegn de skal bruke, og la de være litt med på å bestemme. Til slutt kan vi nevne at tegnsang kan bidra til bedre forståelse av en sangtekst, både for barna som synger og for publikum som opplever det.
Du kan også lese mer om tegnsang og dyktige ressurspersoner innenfor metoden i denne flotte artikkelen fra Nasjonalt senter for kunst og kultur: https://kunstkultursenteret.no/nytt/fns-internasjonale-dag-for-tegnsprak/. Artikkelen er skrevet i anledning 23. september, som er FNs internasjonale dag for tegnspråk.
Bakgrunn for prosjektet
Tegnsang er en metode utarbeidet av pedagogene Ellen Lundereng og Turid Skei. De holder til i Trondheim, har utgitt bøker om tegnsang, og står bak koret “Kor Læne” på Nyborg skole. De ledet prosjektet ”Tegnsang i et inkluderende fellesskap” (2009-2011) fokuserte på å opprette skolekor på skoler der det går barn med hørselstap. Dette var et samarbeid mellom bl.a Nyborg skole, Møller kompetansesenter (nå en del av Statped) og Hørselshemmedes landsforbund. Mange av tegnsang-korene som ble opprettet i 2011 er medlemmer hos oss i Ung i Kor. Vi videreførte tegnsang med en ny prosjektperiode (2017-2018), da med fokus på opplæring av dirigenter i tegnsangmetodikk. 11 dirigenter fullførte kursene, og ble sertifiserte tegnsangdirigenter. Hele veien har HLF vært involvert og de er nå prosjekteiere.
I denne nye prosjektperioden retter vi fokus på at tegnsang er et tilgjengelig verktøy for alle kor, også for kor hvor det ikke deltar barn med hørselstap. Det er et godt sted å starte for kor som ønsker å være åpen for barn med hørselstap, eller barn som har behov for alternativ og supplerende kommunikasjon, av andre grunner enn hørselstap.
Kurs i tegnsang
Ung i kor tilbyr opplæring i tegnsang gjennom to trinn i løpet av 2023:
INTROKURS VÅREN 2023
Vi har to kjempefine kursholdere som jobber med å utvikle en pakke med kursmateriell. Dette tar de med seg og reiser til Trondheim, Tromsø og Oslo, slik at du melder seg på det kurset som er nærmest der du bor. Kurset gir en introduksjon til tegnsang, som er åpen for alle interesserte. Kurset går over to dager, og inneholder både teori og praksis, med øvingskor tilgjengelig.
Kurset gjennomføres i uke 9, 10 og 12. Sted kommer!
Påmeldingsfrist til introkurs: 01. desember 2022
VIDEREFØRING HØSTEN 2023
Har du vært med på introkurset og vil lære mer, så melder du deg til trinn to: her skal du bruke tegnsang i et eget kor, og du får veiledning underveis av en tilegnet mentor. Varighet: ett korsemester. Denne praksisperioden gir et sertifiseringsbevis, og du blir sertifisert tegnsangdirigent!
Påmeldingsfrist til videreføring: 01. mai 2023
Møt våre to flotte kursholdere
Merete Lippert Tobiassen, musikkterapeut og kordirigent som har arbeidet i 25 år på Haug skole og ressursenter i Bærum, en spesialskole med elever innenfor autismespekteret, spesifikke lærevansker, syns- og hørselsvansker, multifunksjonshemming. Hun er praksislærer på musikkterapistudiet.
Ingunn Skogstad Lingås har dirigert tegnsangkor i Trondheim i årevis. Til daglig arbeider hun med barn som har hørselshemming i skolen, og hun kan tegnspråk.
Lurer du på noe? Ta kontakt på tegnsang@ungikor.no