Lucia

I desember 2017 ga Ung i Kor ut Luciahefeftet “13 svenske Luciasanger” med norsk oversettelse av utvalgte Luciasanger som er vanlige i Sverige. På denne siden vil vi følge opp med mer Luciastoff, tips og triks. Under kan du lese forordet i heftet, og du kan bestille det fra Cantando musikkforlag her.

Lucia vekker følelser. Om man leser om Luciatog i aviser og på nett, er det nesten alltid med krangel som fortegn. Noen barn får ikke være med, andre vil ikke. Andre igjen må ha med godkjenning fra foreldre. Noen mener at Lucia må være blond, andre at det går like greit med nisselue. Og kanskje noen mener at det ikke er så nøye med Lucia, og at man heller burde feire noe mer nøytralt, som alle kan være med på.

For oss to, med et bein hver både i Sverige og Norge, kan konfliktnivået kring Lucia av og til framstå som noe absurd. Vi har vokst opp i Luciatog med både terner, julenisser og pepperkakemenn, av og til pent og pyntelig, av og til i totalt kaos, av og til i store konsertsaler, av og til i trange barnehageganger. Men alltid med glede, og – med unntak av de gangene noen besvimer av å ha holdt lyset for nært ansiktet, eller lukten av svidd hår – med stor stemning blant barn og voksne. Noe vi gjerne vil at våre egne barn skal få oppleve også i framtiden her i Norge.

I Ung i Kor arbeider vi til daglig med barn og sang, og vi synes det er mest synd at samtalen om Lucia så sjelden får lov til å handle om det som er viktigst som oss: barn og unge som synger. Å gi ut dette noteheftet er i så måte ikke ment som en politisk handling – vi venter oss ikke å snu debatten bare med noen noter. Men om vi får lov til å ønske oss en ting, er det er det at Lucia i høyere grad skal få lov til å handle om sang og musikk, at flere skal få lov til å være med, og at det skal finnes god musikk å tilgå for unge stemmer. Det er i alle fall den tanken som ligger bak 13 kjente Luciasanger.

Om du som voksen leser dette, og lurer litt på hvordan du skal organisere Luciatoget der du bor, har vi også lagt inn en side med tips mot slutten av heftet.

Luciaheftet blir sendt til alle våre medlemskor før jul. Om du vil ha flere, eller ikke dirigerer et medlemskor hos oss, kan du få kjøpt det hos Cantando musikkforlag her.

Lykke til – og god Luciafeiring!

Victoria Liedbergius og Daniel Z. von Gertten