Ressursbank: Korøvelsen

tipsPå korøvelsene legges grunnlaget for korets musikalsk utfoldelse, samklang og samhold. Med gode forberedelser kan magiske øyeblikk oppstå. Hva skal til for å tenne gnisten hos sangerne? Her kan du lese motivasjonstips fra andre dirigenter, om hvordan kommunisere godt, og få tips til forberedelsene. Lær mer om barnestemmen og omfanget, få tips til oppvarmingsøvelser, lek og hvordan jobbe med improvisasjon.

gg
Korøvelsen: Tips og annet materiale

Vel forberedt – Artikkel av domkantor og universitetslektor Tore Erik Mohn, hvor han gir sine råd til hvordan du kan forberede og gjennomføre korøvelser som inspirerer.

Hvordan bruke rytmisk musikk i koret – Her er Benedikte Kruse sine gode råd til hvordan jobbe med rytmisk musikk i koret, som cubanske rytmer og circlesongs.

Improvisasjon – effektivt og lekent – Improvisasjon er et effektivt læringsverktøy. Her finner du et mini-kræsjkurs i improvisasjon som læringsverktøy. Artikkelen er skrevet av Petter Frost Fadnes har doktorgrad i utøvende improvisasjon fra University of Leeds, og lang erfaring som utøvende forsker og pedagog.

Improvisasjonsøvelser – Her finner du en samling improvisasjonsøvelser du kan prøve ut med koret ditt.

Konsentrasjonsøvelser – Her finner du en samling improvisasjonsøvelser du kan prøve ut med koret ditt.

Stemmeøvelser og leker for stemmen – Her finner du en samling stemmeøvelser du kan prøve ut med koret ditt.

Leken læring – I denne artikkelen gir sanger og sangpedagog Randi Clausen sine tips om hvordan man kan bruke lek som inngang til læring for barn og unge i kor. Barn lærer gjennom leken og sanser med hele seg, og dette kan man utnytte i koret.

Ta vare på barnestemmen – Barnestemmen skiller seg fra voksenstemmen og barnekoret er et unikt instrument. I denne artikkelen gir sangpedagog Randi Clausen tips og råd om hvordan å jobbe med barnestemmen.

Fungerer ypperlig med sangpedagog – I St. Hallvardguttene har de egne sangpedagoger. Det er viktig å lære stemmebruk, særlig for gutter i stemmeskiftet, forteller dirigent Hans Martin Molvik. I denne artikkelen deler han sine erfaringer om fordeler med sangundervisning for unge gutter.

 

Oppvarming

Varm opp stemme, kropp, følelse og tanke – Oppvarmingen markerer skillet mellom hverdagslivet og korets musikalske rom. Her finner du tips til ting å tenke på når du leder oppvarmingen. Artikkelen er skrevet av musikkviter, utøver, dirigent og forfatter Åsne Berre Pedersen og Arild Rohde. (link til stemmeøvelser og konsentrasjonsøvelser, pdf).

Veien til sang – Akkurat som voksne trenger barn å varme opp stemmen. Her er en liten artikkel med tips om ting å tenke på når du jobber med barnestemmer.

 

Motivasjon

Dirigentens beste motivasjonstips – Hvordan motivere sangerne?

Skap rom for flyt og mestring – Hvordan kan du sikre god flyt og styrke motivasjon i koret? Artikkel skrevet av musikkviter, utøver, dirigent og forfatter Åsne Berre Pedersen. Berre Pedersen har skrevet mye om hvordan sangglede kan fremmes.

Tenn gnisten – Hvordan kan man som dirigent legge til rette for at gnisten tennes hos sangerne? Artikkel skrevet av musikkviter, utøver, dirigent og forfatter Åsne Berre Pedersen. Berre Pedersen har skrevet mye om hvordan sangglede kan fremmes.

Ha direkte, positiv, trygg kommunikasjon – Når vi jobber med barn bør vi være ekstra oppmerksomme på at vi kommunisere på en måte som fremmer trygghet og selvtillit. I denne artikkelen finner du tips fra dirigent Randi Clausen, som blant annet har vært tilknyttet Fredrikstad Domkirkes kor.