Sangglede i fokus

Camilla Thérèse Myhrer har fått støtte til musikkopplæring fra Ung i Kor til sitt første år ved Complete Vocal Institute. I dette blogginnlegget forteller hun om det hun opplevde som sangens “to verdener”, sangglede og mestringsfølelse.

Camilla Thérèse Myhrer

Jeg husker da jeg var liten og skulle synge med venninnen min. Hun hadde så lys stemme, mens stemmen min var akkurat som kroppen min. Mindre, litt kraftig, og absolutt ikke høy. Som kropp, så stemme. “Urettferdig at det skal være slik at jeg ikke når opp til de høye tonene!”, tenkte jeg da. Men jeg fortsatte med min lidenskap likevel. Jeg elsket å synge. Jeg måtte bare velge låter som lå litt dypere. Det gikk fint!

Da jeg var litt større begynte jeg med sangundervisning. Til min store overraskelse ble jeg plassert i rekken med 1.sopraner! Jeg nådde absolutt de høye tonene, og elsket dette også. Men jeg kunne jo ikke bruke denne stemmen i sangene jeg sang utenfor skolen! Da var det gospel og jazz som var greia, og 1.sopranstemmen min passet absolutt ikke inn. Derimot min mørke gospelstemme, ja den passet inn. Ok, så da måtte jeg bare ha to sang-verdener, trodde jeg. En stund.

Etter hvert begynte dette å gnage litt. Hvorfor i all verden skulle jeg ikke bruke all den sangteknikken jeg hadde lært i også andre sammenhenger? Så reiste jeg til USA og skulle få sangundervisning i jazz. Å, som jeg gledet meg til å lære skikkelig jazz! Kanskje jeg til og med kunne lære å nå de høye tonene på en mer jazzy måte? Nope. Absolutt ikke. Her var det førstesopranen som skulle synge ”All of me”. Ikke aktuelt at jeg skulle synge jazz som førstesopran! Skuffelsen var stor, og jeg begynte å synge mer på egenhånd. Det måtte da være mulig å lære å bruke stemmen sin på en mer fleksibel måte enn kun denne teknikken?

Jeg vet det finnes mange ulike sangteknikker der ute. Jeg vet også at det er uendelig ting med stemme som jeg ikke vet. Men jeg vet også at jeg er dessverre ikke alene om å ha en slik opplevelse. Denne stille ”sorgen” over at jeg aldri kunne være en sanger som sang de høye tonene med kraft og styrke! Stor var derfor gleden da jeg kom over Complete Vocal Tecnique:

”Sang er ikke så svært, alle kan lære at synge. Jeg deler sangteknikken op i 4 hovedemner som beskrevet herunder. Ved at kombinere dele af disse 4 hovedemner kan du selv sammensætte præcis den lyd, du ønsker. Herved bliver det lettere at punktrette konkrete problemer og fejl, og du kan dykke ned i teknikken hvor du har lyst og arbejde dig videre derfra.

De 4 hovedemner er:

• De 3 grundprincipper for at sikre stemmens sundhed
  • 4 funktioner for at vælge det “gear” man vil synge i
  • Klangfarver for at gøre klangen lysere eller mørkere
  • Effekter for at opnå særlige virkemidler”

–  Cathrine Sadolin, Komplæt sangteknik. Les mer her.

Jeg var først med på et kurs over fem dager, og syntes tankene og researchen bak var fenomenal! Endelig kunne jeg klare å nå de høye tonene! Og det funket jo!

Jeg ble bitt av basillen, og etter en stund begynte jeg altså på det 3-årige studiet i København ved Complete Vocal Institute.

Dette førsteåret mitt har vært en fantastisk reise! Det er en deilig følelse å kjenne at jeg ikke lenger trenger å synge låter som ligger i det mørke leiet, eller er i en bestemt sjanger. Jeg kan synge det jeg vil! Jeg må bare finne ut hva jeg vil, hvordan jeg vil ha det og så finne ut hvilke ting jeg må jobbe med da. Jeg føler at jeg har fått et slags kart over stemmen min. Jeg må vite hvor jeg skal, så se på ”kartet” og finne ut hvordan jeg kommer meg dit.

Jeg liker å undervise i sang. Og jeg simpelthen elsker å oppleve sangere som har den samme oppfatningen som jeg hadde, at de ikke kan synge sterkt ”der oppe” –men som i løpet av en halvtime gir jernet akkurat ”der oppe” og dermed med tårer i øynene ser at en hel ny verden åpner seg! Dette ønsker jeg også å formidle til barn og unge som synger. Derfor startet jeg i januar et rytmisk barne- og ungdomskor som vi kalte Morvik Tweens’n’Teens. En herlig gjeng med gutter og jenter mellom 11- 16 år.

Barn og unge blir bombardert med ulike sjangere på sosiale medier, men når de skal synge selv er det veldig ofte de tyr til den ”klassiske” stemmen, og det blir liksom ikke den samme punchen over tonene da. Nå er ikke mitt mål at alle skal begynne å synge likt, og at den ”klassiske” stemmen er feil. Absolutt ikke. Mitt mål er å lære sangerne i koret mitt, at de har et valg! Av og til trenger man å synge sanger, eller deler av sanger, med den ”klassiske” stemmen. Men av og til kan det være lurt og gi enda mer støtte, vri ordene mot en bestemt vokal, og gi jernet! Da blir det kraft og styrke!

Det tok meg noen år å skjønne det, men det er jo ikke sånn at vi må ha to sangverdener! Det går fint an å kombinere de to, eller enda kanskje flere verdener. Man må bare vite hvordan man kan mikse de!

Koret mitt elsker å synge variert, og jeg kjenner at jeg er stolt over at de tør å ta valg. De er så stolte selv også, for de hører at det gir resultater! Vi har ikke fokus på sangteknikk i koret vårt, det er sanggleden som er i fokus. Men det er heller ikke feil å lære litt om rett stemmebruk underveis, det skal kjennes godt også! Og når de får sangglede og mestringsfølelse samtidig – det er da jeg kjenner på wow-faktoren ved å være en musikkpedagog.

Det er en enorm glede og en ære å få være med å lære de unge opp i sangens verden. Og jeg er så uendelig takknemlig for pengestøtten jeg mottok fra Ung i Kor. Den gjør det mulig å reise til København og komme tilbake med påfyll som jeg kan videreformidle til mine elever og korsangere.

Tusen takk!

Camilla Thérèse Myhrer